PIRAATIN PASSIIVITALO
ON HOMETALO?
Rakennussanomat nro 1.2011
 
Passiivitalo on hometalo?
 
Joku vuosi sitten kaikki talot olivat niin ekoa, ennen sitä ne olivat kaikki ns kestävän kehityksen mukaisia massiivitaloja, oli parin millin ohutrappausta ja homerakentamista mullistavaa lämpörappausta. Tämän päivän muotisana on passiivitalo, mielellään puusta.
 
Nyt ns passiivitaloja kasvaa kuin homesieniä sateella. ”Passiivitaloja” rustataan kaikesta mitä käteen sattuu ja tulokset ovat sen mukaisia, mutta kauppa käy kuin ennenkin. Kukaan ei kysy tekijän ammatti- tai muuta taitoa ja kokemuksesta viis.
UUTUUS on aina uutuus ilman kokemusta ja sinä olet koekanina.
 
Lisäeristystä voi laittaa seiniin niin paljon kuin kukkaro kestää ja talosta kuin latosta tulee kuin ihmeen kaupalla ns. passiivitalo. Kosteusongelmista viis. Palellaan ja ollaan pelastavinaan maailma....
 
En enää usko joulupukkiin enkä  ns passiivitaloonkaan.
 
Terve talo
 
Terve talo on kuiva ja rakenteiden tuuletus toimii. Näin oli esim. rintamamiestaloissa; ne olivat hataria mutta kuivuivat läpivedossa. Materiaaleissa ei ollut myrkyllisiä eikä haitallisia lisäaineita, ei vapautunut syöpää aiheuttavia kuituja eikä kukaan ollut kuullutkaan radonsäteilystä. Paitsi ne jotka kylpylöissä joivat terveellistä radonvettä.
 
Tuuletus
 
Radonin ja kosteuden paras ja yksinkertaisin hoito on tehokas tuuletus, kuva 1. Mutta mitä enemmän styroksia ym eristeitä seiniin ahdetaan ja mitä tiiviimpiä taloista säästämisen nimissä tehdään, sitä enemmän ongelmia tulee. Ei riitä että on liikaa vettä imevää styroksia väärässä paikassa, tuuletuksenkin pitää toimia.
 
 
kuva 1
Passiivitalo, lämmityskulut 0 € per vuosi.
 
Home ja kosteusongelmien estämiseksi on  rakenteiden tuuletus tärkeäa . Lisäämällä eristettä seiniin muuttuu talo kuin lato helposti ns passiivitaloksi. Liian ”hyvä”  ja tiivis eristys kuienkin tuo homeongelmia taloon.
 
Ainoastaan terveessä PALIKKA ORIGINAL-muottielementissä on valmiiksi sisäänrakennettu tuuletusjärjestelmä – on ollut jo 1970- luvulta alkaen – joka tehokkaasti estää muissa taloissa esiintyvät vakavat kosteus-, haju- ja homeongelmat. PALIKKA muottielementti ei ole mikään styroksiharkko , eikä ime vettä styroksista ja kopioharkoista poiketen. PALIKKA® on rekisteröity ja suojattu tavaramerkki jota saa käyttää ainoastaan merkin laillinen haltija.
 
Lisäeristystä
 
Talon lämmöneristyksen lisääminen ei sinänsä ole ongelma. Lisätään kattoon metrin verran ja lattiaan puoli metriä eristettä. Seiniin voi laittaa niin paljon lisäeristtettä kuin kukkarossa riittää rahaa. Raja tule vastaan kun sisällä ei enää ole lainkaan asuintilaa seinien välissä, on vain rapattu umpikuutio styroksia ...
 
Kun seiniin on jäänyt energiahukkareikiä ja kylmäsiltoja styroksiharkkojen väliin, kuva 2, kiinnitetään lisäeristeeksi lisää styröksiä päälle, mm kuva 3. Näin kosteus vangitaan huokoisen seinän sisälle kastepisteeseen. Styroksi voi imeä vettä jopa 500%. Märkä styroksi ei eristä läheskään niin hyvin kuin kiiltävissä myyntiesitteissä näytetty kuiva eriste, ero voi olla kymmenenkin prosenttia huonompi eristyskyky.
 
  
 
kuva 2        
Rapatun kopiotalon styroksiharkkojen väliset kylmäsillat näkyvät selvästi kun lämpötilat vaihtelevat. Rakenteen ongelmat voidaan hetkeksi piilottaa lisäeristeen alle, kuva 3 alla, jolloin kosteus jää seinän sisälle...
 
 
kuva 3
Talon lisäeristeeksi laitettu styroksi, niin sanottu lämpörappaus uutena. lisäeristeella ei kuitenkaan voi piilottaa kopioharkkoon sisäänrakennettuja ongelmia
 
 
kuva 4
Lisäeristetty rapattu talo muutaman vuoden kuluttua. Kauhistuksella ajattelee miltä hometalo näyttää sisältäpäin ... ja asulkkaiden mahdollista terveyttä
 
Ruotsalaisten laajat tutkimukset  osoittavat, että ongelmien suurin syy on ”liian hyvä”  lämmönerstys ja tuuletuksen puuttuminen, mikä koskee erityisesti ns passiivitaloja.
Suomessa rakennetaan aivan samalla tavalla, mutta ainoastaan terveessä PALIKKA® ORIGINAL muottielementissä on valmiiksi sisäänrakennettu tehokas tuuletusjärjestelmä,  joka estää muiden vakavat kosteus-, haju- ja homeongelmat. On ollut jo yli 40 vuotta.
 
 
kuva 5
Kosteus - ja homegelmien ensi oireina ovat rappauksen halkeilu ja irtoaminen, näin pääsee  esim sateella lisää kosteutta runkoon ja ongelmat vain kasvavat. Kuvassa näkyvät selvästi toisiinsa sopimattomat nupit ja kylmäsillat josta kopio harkkoon sisäänrakennentut ongelmat johtavat.
 
Kastepiste, mitä se on?
 
Yksi passiivitalomyyjä kertoi, että kastepiste heidän talossaan on betonin sisällä, toinenkauppuri että se on styroksin sisällä ja kolmas ammattilainen vakuuttaa että heidän talossaan ei ole kastepistettä ollenkaan ... Väitteet osoittavat vakavaa osaamisen ja ammattitaidon puutetta, ellei nyt vaan tietoisesti huijataan asiakkaita.
 
Kosteus ei moisista ignoranteista väitteistä välitä, vaan jää fysiikan lakien mukaisesti rakenteisiin aiheuttaen kosteus-, haju- ja homeongelmia. Ongelmien ensi varoitus on halkeilevat ja irtoavat rappaukset, mm kuva 5, mikä tuo lisää kosteutta seiniin.
 
 
Laajojen ruotsalaisten tutkimusten mukaan (mm prof Samuelsson)  homeongelma johtuu liian hyvin eristettyihin rakenteisiin jäävästä kosteudesta. Jopa 95% kaikista viime 10 vuoden aikana rakennetuista rapatuista taloista ovat tutkimusten mukaan homepommeja. Ruotsalaisten kokemuksista ei tässäkään asiassa ole meillä  otettu opiksi. Suomessa rakennetaan aivan samalla tavalla, joten ongelmat ovat meillä  jo muhimassa. Täällä ollaan vasta päästy kosteus- ja homeongelmatalojen 50% tasolle, mutta tavoitteena oleva 100% hometaloja lähestyy kovaa vauhtia.
 
Onko ekologinen ikiliikkuja keksitty?
 
Jos on passiivikivitalokaupustelijoihin uskomista, kehittää passiivitalo energiaa eli lämpöä jopa tyhjästä. Niin tekee ikiliikkujakin, paitsi ettei se toimi...
 
Energiaa pitää siis tuoda jostain. Lähes ikiliikkujan veroinen keksintö on siksi halkojen polttaminen. Halot lämmittävät neljäänkin kertaan: ensin hikoilee kun puut kaadetaan ja raahataan tontille. Toisen kerran tulee lämmintä kun hirret pilkotaan klapeiksi. Kolmannen kerran syntyy lämpöä kun ne poltetaan takassa saastuttavia pienhiukkasia ja hiilidioksidia ilmaan tupruttaen. Neljännen kerran kun maapallon ilmasto lämpenee, koska hiilinielut eli puut on hakattu polttopuiksi ja niiden polttamisesta ilman hiilidioksidipitoisuus  vain kasvaa.
 
Väitteen mukaan (mitä sanoo kuluttaja-suojaviranomainen?) maksaa 200 neliön ns passiivitalon lämmittäminen vain 60 euroa vuodessa. Sillä saa vajaan heittomotin klapeja. Heittomotti on 0,6 pinokuutiota. Heittokuutio maksaa noin 60 euroa, johon lisätään 23%alv sekä kuljetus.   Eli passiivitalo pysyy lämpimänä muka vajaalla klapikuutiolla vuodessa....
 
       
 
Viisi tällaista tammiparkettikorillista kun polttaa, niin pysyy satukirjojen  ”passiivitalo” lämpimänä koko vuoden, koko pakkastalven  ja seuraavan kesänkin jäähdyterttynä ... Älä usko satuja!
 
 
Kuution kuljetus metsästä Helsinkiin maksaa 60 €. Että näin se passiivikivitalo mukavasti lämpiää – tai sitten ei. Villasukkia ja karvalakkia sisäkäyttöön ei lasketa lämmityskustannuksiin. Eikä monimutkaisten lämpöpumppujen, ilmastointilaitteiden ym vimpaimien investointi - ja sähkökuluja, sekä uuden hankinta kun laite leviä jo käyttöikänsä puolessa välissä.Näden kuluttama energia on siirretty laskentakaavakkeessa vain toiseen sarakkeeseen, niin syntyy taas säästöä.
 
Ja lisäksi tarvitaan myös passiivitalossa tietenkin aina sähköä, mutta sitä onneksi saa ekologisesta atomivoimalasta. Tietenkin sähkövalo voidaan korvata päreillä, näinhän se luonto ”säästyy” kun puuta poltetaan. Tosin puu on juuri sitä luontoa, jota pitäisi säästää ... ja kun on puut hakattu ja poltettu,  ei ole enää hiilinielua ilman hiiridioksidia vähentämässä
 
Mutta nyt on keksitty lämmityslaite joka  tuottaa valoa lämmityksen sivutuotteeena:
 80% energiasta muuttuu suoraan hyötylämmöksi, mikä säästyy lämpöpattereiden hankinnassa. Edullista energiapalloa kutsutaan edisonin hehkulampuksi, se antaa 20% valoa ilmaiseksi, koska valokin muuttuu käytön jälkeen lämmöksi talon sisällä.
Ja valokin muuttuu lämmöksi talon sisällä- AVOT, 100% lämmitystä ilmaisen valon lisäksi. LED valitettavasti ei lämmitä, pitää ostaa erilliset lämmitysjärjestelmät.
 
Kun säästömielessä ja maailman pelastamiseksi sammutetaan hehkulamppu tunniksi säästyy 0,01 €  ja kun vaihdetaan 30 centin hehkulamppu kymmenen euron energiansäästöongelmajätelampuksi, säästyy sähköä tunnissa alle 0,01€  verran jolla säästöllä maksetaan kolminkertainen hinta ”säästö” lampusta. 
Lopuksi pitää puuttumaan jäänyt lämmitysenergia korvata ostamalla uusi sähkölämmitin 50 eurolla joka kuluttaa vastaavasti energiaa – missä järki? 
Ja päälle tulee Carunan ns sähkönsiirto riisto
 
Miten siis perustellaan moninkertainen investointi uuteen ongelmajätelamppuun, joka kestää melkein yhtä kauan kuin aikaisempi halpa hehkulamppukin, mutta ei säästä kokonaisenergiaa ollenkaan, vaan yllyttää tuhlailuun ja ympäristön saastuttamiseen?
 
Paljonko siis maailma pelastuu kun tunniksi sammutetaan hehkulamppu: 0,01 centtiä!
 
Löytyisikö jostain järkiratkaisuja tähän ympäristövouhotukseen? Mutta kauppa käy!
 
No ei hätää, ensi heinäkuun jälkeen (2012) ei enää tarvitse puhua passiivitalosta joka on silloin passee, silloin astuu  uudet E- määräykset voimaan
 
Miksi kylmä lattia?
 
Yhdella keskustelupalstalla kysyttiin miksi passiivitalon kylmä betonilatiia on kylmä, kun ei lämmitetä riittävästi ... Lämmitysenergian säästäminen pitää talon talvella kylmänä, mikä vauhdittaa ekologisten villasukkien myyntiä.
 
Jos lämmitettäisiin liikaa tulisi asukkaille hiki, hiki taas lämmittäisi taloa lisää jolloin voitaisiin vastaavasti vähentää lämmitystä.
 
Matalalämpöinen lattialämmitys kuitenkin sopisi erinomaisesti niin matalaenergiataloon kuin muihinkin taloihin. Huoneiden lämpötila jakautuma on tasainen ja asumismukavuus siksi hyvä vähemmin kustannuksin. 
Liian kylmässä passiivitalossa lämminvesiputkien jäätyminen olisi kuitenkin vaarana.
 
Itse asiassa jo metsäsuomalaiset asuivat passiivitaloissa, keksintö ei ole uusi. Silloin lämmön tuottivat talon alakerrassa majoitetut eläimet, niiden lanta ja tuottamat kaasut. Yläkerrassa siis oli luonnonmukaisen lämmintä, hatara talo oli myös luonnollisesti ilmastoitu. Kuka neropatti ensinnä ehtii tarjota tämän mullistavan idean kaupallisen käyttöön uusavuttomille?
 
Argonkaasua  ikkunoihin
 
Talon energiahukkareikien eli ikkunoiden eristyskyvyn parantamiseksi lisätään lasien lukumäärää: mitä paksumpi ikkunapaketti, sitä parempi eristyskyky.  Lasien väliin laitetaan esim. argonkaasua, se eristää ilmaa paremmin. 
 
Kun argonkaasu vuosien mittaan haihtuu ikkunoista saumojen kautta huononee eristyskyky taas. Mutta ikkunoiden jääkukathan ovat kauniit!
 
Erään passiivitalomyyjän väitteen mukaan argonkaasun haihtuminen ei haittaa, koska poistuvan argonkaasun tilalle tulee lasien väliin tyhjiö, ja tyhjiö eristää lämpöä vielä paremmin kuin argonkaasu, kuten tiedetään termospullosta! 
 
Mutta mistä se tyhjiö lasien väliin ilmestyy, avaruudestako?
 
Jos tyhjä tyhjiö on niin paljon parempi, miksi ei alunperin laiteta halpaa tyhjää eli vakuumia lasilevyjen väliin, säästyisi kallis argonkaasu...?
 
Aktiivi- ikkunoita
 
Kun tämän päivän parhaitten ikkunoitten U-arvo on lisähinnan avulla saatu laskemaan lukuun 0,8 ... 0,9, verrattuna seinien U-arvoon 0,18 ... 0,1 on lähinnä energianhukkarei´ille eli ikkunoille jotain tehtävä, seiniä ei enää kannata parantaa. 
 
Itse asiassa on jo 1980-luvulta ollut tarjolla AKTIIVI-ikkunoita, joiden U-arvo voidaan laskea aina lukuun 0,2! 
Ei vain ole kelvannut halvat energiansäästöikkunat...
 
Paras ikkuna on ei-ikkunaa-ollenkaan: ulkoseinään kiinnitetään videokamera ja sisäseinälle litteä TV-ruutu. Tällaisen ”ikkunan” hukkalämpö jopa lämmitttää talon!
Jos ulkona on huono keli, voidaan nappia painamalla vaihtaa näkymät esim palmusaaren aurinkoiseen hiekkarantaan.  
Eikä televisiota tarvitse erikseen ostaa, ruudulla voidaan uusintoina katsoa samat ohjelmat kuin 1960 -70-luvulla. 
 
Koska tällaisessa ekologisessa passiivitalossa ei ole avattavia ikkunoita, voidaan tuuletus hoitaa  hallitusti ja edullisesti ovea hetkeksi avaamalla tai kalliisti koneellisesti.
 
Hikoilemalla lämpiävä passiivitalo 
 
Mistä siis energiaa edullisimmin talon lämmittämiseen?
Ei talo kuluta energiaa, ihmiset sitä kuluttavat – tai tuottavat. 
 
Kaikki tietävät, että kun samaan huoneeseen tungetaan paljon ihmisiä tulee kuuma ja jopa hikeäkin. Silloin voidaan muuta lämmitystä vähentää ja luonto säästyy. Näinhän hoidettiin lämmitys muualla: 7-8  henkinen perhe yhteen huoneeseen sekä ennenvanhaan: karja luonnollisesti alakertaan ja ihmiset lämpimään yläkertaan.
 
Saunan käyttö talon lämmitykseen onnistuu myös hyvin ja hikoilu saadaan kaupan päällisenä. Kotitaloussähköhän ei ole samaa sähköä kuin lämmityssähkö. 
 
Myös passiivitalossa pitäisi huomioida energian kokonaiskulutus ja vielä puskatkin pihalla, kuten eräässä talojen energiansäästökilpailussa.
 
Muuttuuko piraatin passiivitalo hometaloksi?
 
Äskeisessä TV-ohjelmassa myyjä kertoi, että kyllä hänen passiivitalonsa aikanaan muuttuvat hometaloiksi ... , kuva 5, Toisasiaa ei ole syytä epäillä, kun katsotaan millä ammattitaidolla näitä ns passiivitaloja kyhätään. Eivätkä isot näköalaikkunat lämmityskuluja vähennä.
Suurten lämmityskulujen aiheuttama kylmä hiki ei passiivitaloa lämmitä, lähinnä painvastoin aiheuttaa kosteusongelmia.
 
UUTUUS -passiivitaloistahan ei ole Suomessa juuri kokemusta, muutama kokeilutalo on väsätty,  mutta  Keski-Euroopan ilmasto on aivan eri asia kuin Suomen sääolot!
 
 
 
 
 
 
      
 
 
 
Kuva 6
Piraatin painajaistalo lisäeristetään styroksilevyillä samalla kun yrietään suoristaa kierot seinät, muutaman vuoden kuluttua on passiivitalo kuvan 4 näköinen ellei rappaus ole jo irronnut kuvan 5 mukaisesti.
Ja jos ei ole betonia piraattiseinissä,  talo ei pääse edes tähän homehtumis vaiheeseen
 
 
 
 
 
 
kuva 7
Kun painajaistalon seinän siällä on viereisen kuvan  näköistä höttöä piraattiharkkoa, joka sateella, valuvaiheessa ja asumisen yhteydessä  imee vettä,  ei ole mikään ihme että kosteusongelmia syntyy piraattitaloon.
 
Katso piraatin painajaisstalon kuvaa alla .... siinä on ostajan / rakentajan jo ostovaiheessa tiedossa olevia ongemia
Piraattitalo on myyntikelvoton
Alkuperäinen toimii,
varo piraattikopioita!